Thursday, July 17, 2014

ESXi 5.x datastore browsers shows no data

Issue: The hosts are being slowly upgraded to 5.1 from 4.1 (clean install) but the upgraded hosts dont see any data when browsed from the datastore browser.
If we browse from the datastore browser launched from the vsphere client then it shows up the data for all the hosts.
If we browse from the datastore browser launched from the vcenter server then it doesnt show up the data for few of the 5.1 hosts.
the storage is being migrated from clariion to ibm Storwize V7000 FC.

Resolution : Disable ATS on the storage.
Disable vmfs3.HardwareAcceleratedLocking in advanced settings.
kb.vmware.com/kb/2006858
Disable VAAI too
http://kb.vmware.com/kb/1033665
Some of volumes mounted ATS only mode - designed for older storage techniques
To change this, it would require taking the datastore out of production.

What didn't work:
rescaning all the hosts hasnt helped.
http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=1010832
http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=1015650
there are no special characters in the folde names since they are all alpha numeric.
http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=1005566
./sbin/service.sh restart
refreshed the storage and tried browse the datastores but no go.
disconnect and reconnect the host, rescan all but no go.
http://www.vmware.com/resources/compatibility/detail.php?deviceCategory=san&productid=22034&deviceCategory=san&details=1&keyword=v7000&isSVA=0&page=1&display_interval=10&sortColumn=Partner&sortOrder=Asc
the drivers/firmware are up to date.
readded the hosts but it works temporarily and the issue comes back again after a reboot.